Cursus details2019-07-31T15:08:30+00:00

Bekijk opleiding

Bekijk hier de details van deze opleiding en boek meteen als je dat wil 

Cursus TG: Stoornissen binnen het autisme spectrum

Maandag 3 oktober verzorgt Henk Algra weer een cursus voor ons!
De cursus Stoornissen binnen het autisme spectrum is onderdeel van de opleiding Tandarts Gehandicaptenzorg (module 1.5), maar ook toegankelijk voor andere belangstellenden. Henk Algra zal u meenemen langs de geschiedenis van het denken over autisme, theorieën om de gedragingen aan uw stoel beter te begrijpen en welke handvatten dit biedt voor de behandeling.

locatie: ACTA-gebouw in Amsterdam
tijdstip: 09.00 - 16.30 uur.

Inhoud cursusdag
Naarmate we meer denken te weten over autisme lijkt het ook wel of we er steeds minder over weten. Hoe meer kennis, des te meer vragen. Die verlegenheid heeft mede te maken met het brede spectrum aan verschijningsvormen dat onder de paraplu van het autisme valt. Een behandelaar die vooraf te horen krijgt dat bij een nieuwe patiënt die diagnose is gesteld, weet dus helemaal niet wie er de behandelkamer binnen gaat komen. Is het een patiënt die nauwelijks contact lijkt te maken of iemand die de oren van je hoofd praat.
Toch hoeven we niet met lege handen aan de slag te gaan. Er is in de afgelopen decennia veel nieuwe kennis ontwikkeld. In de veelheid van informatie is het echter belangrijk dat we terug gaan naar enkele basisprincipes die van belang zijn bij de behandeling.
Op deze cursusdag wordt een korte terugblik gegeven op de geschiedenis van het denken over autisme sinds Leo Kanner voor het eerst over dit beeld schreef. Daarna worden enkele theorieën langs gelopen waardoor we beter bepaalde gedragingen 'aan de stoel' kunnen begrijpen. En welke handvatten biedt dat inzicht voor de behandeling? Met name het thema communicatie vraagt daarbij veel aandacht. Ook de mondverzorging thuis komt aan de orde. Voor mensen met autisme is het poetsen soms een dagelijkse kwelling. Wat kunnen we doen om de weerstand te verminderen?
Op deze cursusdag is ruimte voor inbreng van eigen casuïstiek.


CV
Henk Algra is orthopedagoog. Hij werkt ruim 45 jaar in de zorg voor mensen met een verstandelijke beperking. De afgelopen tien jaar was hij betrokken bij complexe casuïstiek (waar onder veel patiënten met autisme) bij de Stichting Bijzondere Tandheelkunde in Amsterdam. Ook neemt hij deel aan de supervisietrajecten voor de opleiding Tandarts Gehandicaptenzorg. Van zijn hand verscheen in 2021 het casusboek 'Van puzzel tot maatwerk' over mondzorg bij mensen met een beperking.

De prijs voor deze dag bedraagt:
Tandartsen, Artsen of Tandprothetici: EUR 500,-
Mondhygienisten: EUR 395,-
Assistenten: EUR 250,-

Geef bij het boeken uw functie op zodat wij op de juiste manier kunnen facturen.

Beschikbare plaatsen: 7
€500.00 per persoon

Inschrijven voor deze cursus

Bedrijf/organisatie of particulier?


Persoonsgegevens

Deelnemer


Velden met * zijn verplicht voor het op de juiste manier verwerken van jouw aanvraag.


Details van opleiding


Cursus details

Cursus
Cursus TG: Stoornissen binnen het autisme spectrum
Plaatsen vrij
7
Prijs
€500.00 per persoon
Duur
1 Dagdelen
Locatie
Amsterdam
Startdatum
maandag 03 oktober 2022