Cursus details2019-07-31T15:08:30+00:00

Bekijk opleiding

Bekijk hier de details van deze opleiding en boek meteen als je dat wil 

Masterclass TA: Suïcide

Beschikbare plaatsen: 3
€300,00 per persoon

Graag nodigen wij u uit voor deze afstudeermasterclass, die gehouden zal worden bij ‘People@places, in Culemborg’.

Anders dan bij andere afstudeermasterclasses beginnen wij dit keer met de afstudeerpresentaties van twee cursisten Tandarts Angstbegeleiding (aanvang 15.00 uur; inloop 14.30 uur). Na de feestelijk diplomauitreiking zullen wij verder gaan met de presentatie van Ad Kerkhof met het onderwerp ‘suïcide’ (aanvang 17.30 uur).

Korte omschrijving presentatie:
Mensen die overlijden door suïcide willen niet dood maar anticiperen op en vermijden onverdraaglijke angst en pijn.

Mensen die suïcide plegen willen niet dood zijn. Het doel van suïcide is niet om dood te zijn. Het doel is om erger te voorkomen. Om niet nog langer met ondraaglijke rotgevoelens, somberheid, zelfkwelling, angst en pijn door te moeten leven. Mensen kunnen anticiperen op de pijn van morgen en dan absoluut overtuigd zijn dat zij de pijn van morgen niet zullen kunnen verdragen en daarom vandaag maar moeten sterven. Doodgaan is immers de overtreffende trap van vermijden. Bij enkele patiëntencategorieën, zoals bij OCS en ASS kunnen patiënten heel impulsief suïcidaal worden als zij gevoelens bemerken die ze niet begrijpen. Plotselinge hevige angst (bijv. bij ASS patiënten) kan leiden tot plotselinge hevige aanvechtingen om suïcide te plegen. Ook bij andere cliëntengroepen kunnen onbedwingbare aanvechtingen opspelen. Dat kan zelfs in de tandartsstoel bij de anticipatie op het onvermogen om pijn te verdragen. Het is daarom zaak met deze aanvechtingen in discussie te gaan om mensen te behoeden dingen te doen waar ze later geen spijt meer van kunnen hebben.
In deze masterclass wordt ingegaan op de psychologie van de suïcide, op crisisinterventie en op veiligheid in crisissituaties. Door een korte lezing met video. Het belangrijkste is om met de patiënt contact te maken. Dat gaan we ook oefenen. In tweetallen worden praktijksituaties nagespeeld. Heeft u een actuele patiënt, of een afgesloten patiënt, of iemand anders in uw gedachten die u heeft meegemaakt met een sterke neiging om suïcide te plegen, dan kunt u die casus meenemen naar de masterclass om op die casus te oefenen. Als u die oefeningen goed volgt dan hoeft u nooit meer bang te zijn voor de dreiging van suïcide.

CV:
Ad Kerkhof was hoogleraar klinische psychologie, psychopathologie en suïcidepreventie aan de VU. Hij deed onderzoek naar de epidemiologie van suïcide en suïcidepogingen, was lid van de richtlijncommissie voor de Multidisciplinaire Richtlijn voor de Diagnostiek en behandeling van Suïcidaal Gedrag. Hij was hoofdopleider van de PDO beroepsopleidingen tot Klinisch Psycholoog en Gezondheidszorgpsycholoog. Op dit moment concentreert hij zich op de behandeling van suïcidale intrusies, een verschijnsel dat depressie, angst, dwang en trauma combineert.

Prijzen ovb

Belangstellende tandarts/arts/psycholoog € 300,-
Belangstellende mondhygiënist/tandprotheticus € 205,-
Praktijkbegeleiders: € 155,-
Belangstellenden assistent/student € 105,-

Inschrijven voor deze cursus

Bedrijf/organisatie of particulier?

Persoonsgegevens

Deelnemer


Velden met * zijn verplicht voor het op de juiste manier verwerken van jouw aanvraag.


Details van opleiding


Cursus details

Cursus
Masterclass TA: Suïcide
Plaatsen vrij
3
Prijs
€300,00 per persoon
Duur
2 Dagdelen
Locatie
Startdatum
woensdag 08 maart 2023