Cursus details2019-07-31T15:08:30+00:00

Bekijk opleiding

Bekijk hier de details van deze opleiding en boek meteen als je dat wil 

Let op: Deze cursus bevat Dagdelen in het verleden.

Cursus TA / TG: Socratische dialoog

Op 4 februari en 11 maart 2022 vindt de tweedaagse cursus ‘Socratische dialoog in de tandheelkunde’ plaats, in het NBC in Nieuwegein. Deze cursus is een onderdeel van de tweede theoretische module van de opleiding tot tandarts-angstbehandeling en de opleiding tot tandarts-gehandicaptenzorg. Ook is de cursus toegankelijk voor andere belangstellenden binnen het vakgebied (tandartsen, mondhygiënisten of psychologen).

Prof dr. Colin van der Heiden, klinisch psycholoog werkzaam binnen het behandelprogramma Angst van PsyQ in Rotterdam, zal de training verzorgen.

Cursusomschrijving:
Tandartsen en andere professionals die zich bezighouden met (buitengewoon) angstige of anderszins ‘moeilijke’ patiënten (of hun ouders of begeleiders) lopen regelmatig aan tegen interactionele problemen die kunnen leiden tot vertraging van het behandelproces, of soms zelfs tot het geheel stagneren van de behandeling. Dit vraagt om specifieke interactionele (gespreks)vaardigheden. In deze training wordt allereerst besproken wat het indicatiegebied is van de Socratische methode; daarna worden specifieke ‘Socratische ‘vaardigheden getraind. Hierbij gaat het enerzijds om het ‘Socratisch verleiden’ van de patiënt om dat te doen wat ze eigenlijk (liever) niet willen en anderzijds om Socratische inventarisatie en uitdaging van disfunctionele gedachtenpatronen. Hierbij wordt gebruikt gemaakt van eigen casusmateriaal van de cursisten. Naast korte lezingen, zullen ‘demonstructies’ door de docent plaatsvinden en zullen de cursisten ruim de gelegenheid krijgen te oefenen met de geleerde vaardigheden, zowel voor de groep als in tweetallen.

De cursus heeft voornamelijk het karakter van een training, waarbij wordt aangesloten bij ervaringen van de deelnemers in de tandheelkundige praktijk. Met name tijdens de tweede dag worden de deelnemers uitgenodigd om eigen casuïstiek in te brengen, zo mogelijk aan de hand van videomateriaal. Iedere deelnemer bereidt in ieder geval één (in interactioneel opzicht) ‘probleemcasus’ voor, waarover feedback kan worden gegeven en waarmee kan worden geoefend met elkaar en de docent.

Curriculum Vitae docent:
Prof dr. Colin van der Heiden is als klinisch psycholoog werkzaam in een eigen praktijk en bij Vink PC. Daarnaast is hij namens de Parnassia Groep werkzaam als bijzonder hoogleraar Geestelijke Gezondheidszorg aan de Erasmus Universiteit Rotterdam en is hij hoofddocent van een basiscursus Cognitieve gedragstherapie bij King Nascholing. Hij is in 2011 gepromoveerd op de behandeling van patiënten met een gegeneraliseerde angststoornis.

Locatie: NBC Nieuwegein
Tijdstip: 09.00 - 17.00

Beschikbare plaatsen: 3
Niveau: Tandarts post-academisch
€800.00 per persoon

Mondhygiënisten € 700,-

Inschrijven voor deze cursus

Bedrijf/organisatie of particulier?


Persoonsgegevens

Deelnemer


Velden met * zijn verplicht voor het op de juiste manier verwerken van jouw aanvraag.


Details van opleiding


Cursus details

Cursus
Cursus TA / TG: Socratische dialoog
Plaatsen vrij
3
Prijs
€800.00 per persoon
Duur
2 Dagdelen
Locatie
Nieuwegein
Startdatum
vrijdag 04 februari 2022