Tandarts-gehandicaptenzorg

Je bent tandarts en geïnteresseerd in de behandeling van patiënten met een verstandelijke beperking? Kies dan voor een postinitiële differentiatieopleiding tot tandarts-gehandicaptenzorg.

Tandarts gehandicaptenzorg2021-02-02T10:26:03+00:00

Project Description

Tandarts gehandicaptenzorg

Je bent tandarts en geïnteresseerd in de behandeling van patiënten met een verstandelijke beperking? Kies dan voor een postinitiële differentiatieopleiding tot tandarts-gehandicaptenzorg.

Enkele honderdduizenden mensen in Nederland hebben een verstandelijke en/of lichamelijke beperking. Het gaat hier om mensen met een aangeboren of later in het leven verworven beperking. Hun mondgezondheid en mondverzorging zijn vaak niet optimaal en soms zelfs ronduit slecht.

Voor een tandheelkundige behandeling kunnen zij terecht in een Centrum voor Bijzondere Tandheelkunde, een verwijspraktijk voor Bijzondere Tandheelkunde, of een instellingspraktijk. Hier zijn kennis, faciliteiten en een multidisciplinaire samenwerking beschikbaar om de behandeling te optimaliseren.

Om mensen met een verstandelijke en/of lichamelijke beperking tandheelkundig te leren behandelen, is de postinitiële differentiatieopleiding TG opgezet.

De opleiding

Tijdens deze opleiding verwerf je kennis over specifieke (mondzorg-)problemen bij mensen met een beperking, op zowel medisch, tandheelkundig als op psychologisch gebied. Ook komen de verschillende behandelmogelijkheden aan de orde. Dit gebeurt onder andere door masterclasses en supervisie, waarbij videomateriaal van behandelingen wordt besproken.

De opleiding duurt drie jaar en beslaat drie dagen per week. Het grootste deel van de tijd worden patiënten behandeld in een CBT of in een instelling voor mensen met een beperking onder supervisie van een tandarts- gehandicaptenzorg. Indien nodig wordt samengewerkt met een orthopedagoog, arts voor verstandelijk gehandicapten (AVG) of anesthesioloog.

Specialist

In de deeltijdopleiding komt een scala aan onderwerpen aan bod. Die zorgen ervoor dat je aan het eind van de opleiding een echte specialist bent op dit vakgebied. Je wordt dan ook als gedifferentieerd tandarts geregistreerd bij de VBTGG.

Locatie

De patiëntbehandelingen tijdens de opleiding worden over het algemeen uitgevoerd in een multidisciplinaire setting in een Centrum voor Bijzondere Tandheelkunde of in een instelling voor mensen met een beperking. De opleiding is goed te combineren met je werk als algemeen practicus.

Onderwijsaanbieder

De opleidingen worden verzorgd door Stichting Bevordering Bijzondere Tandheelkunde (SBBT) te Amsterdam, onder auspiciën van de Vereniging tot Bevordering der Tandheelkundige Gezondheidszorg voor Gehandicapten (VBTGG).

Om te lezen

Meer informatie

Voor meer informatie over de opleiding kunt u contact opnemen met:

Voorzitter Onderwijscommissie:
Hellen Blom-Reukers

Contact:
Ilse van Druten
020-5980580

Actuele cursusaanbod

Startdatum: vrijdag 26 maart 2021

Op vrijdag 26 maart 2021 vindt van 09.30 uur tot 16.30 uur de cursus Preventieve maatregelen bij de mondzorg van mensen met e

1 Dagdelen
12 beschikbaar
€ 445.00 p.p.
Startdatum: vrijdag 28 mei 2021

Op vrijdag 28 mei vindt de cursus Ethiek en recht plaats o.l.v. Ted Zuidgeest en Marije Stegenga.Tijd: van 09.00 - 17.00 uurL

1 Dagdelen
Amsterdam
39 beschikbaar
€ 445.00 p.p.
Startdatum: vrijdag 11 juni 2021

Op vrijdag 11 juni 2021 vindt van 09.00 - 16.30 uur de cursus Kinderrevalidatie en pre-logopedie plaats in CBT Vogellanden te

1 Dagdelen
Zwolle
16 beschikbaar
€ 445.00 p.p.

Momenteel zijn er geen cursussen gevonden, bel naar 020-5980580 voor meer informatie