Tandarts-gehandicaptenzorg

Je bent tandarts en geïnteresseerd in de behandeling van patiënten met een verstandelijke beperking? Kies dan voor een postinitiële differentiatieopleiding tot tandarts-gehandicaptenzorg.

Tandarts-gehandicaptenzorg

Je bent tandarts en geïnteresseerd in de behandeling van patiënten met een verstandelijke beperking? Kies dan voor een postinitiële differentiatieopleiding tot tandarts-gehandicaptenzorg.

Enkele honderdduizenden mensen in Nederland hebben een verstandelijke en/of lichamelijke beperking. Het gaat hier om mensen met een aangeboren of later in het leven verworven beperking. Hun mondgezondheid en mondverzorging zijn vaak niet optimaal en soms zelfs ronduit slecht.

Voor een tandheelkundige behandeling kunnen zij terecht in een Centrum voor Bijzondere Tandheelkunde, een verwijspraktijk voor Bijzondere Tandheelkunde, of een instellingspraktijk. Hier zijn kennis, faciliteiten en een multidisciplinaire samenwerking beschikbaar om de behandeling te optimaliseren.

Om mensen met een verstandelijke en/of lichamelijke beperking tandheelkundig te leren behandelen, is de postinitiële differentiatieopleiding TG opgezet.

De opleiding

Tijdens deze opleiding verwerf je kennis over specifieke (mondzorg-)problemen bij mensen met een beperking, op zowel medisch, tandheelkundig als op psychologisch gebied. Ook komen de verschillende behandelmogelijkheden aan de orde. Dit gebeurt onder andere door masterclasses en supervisie, waarbij videomateriaal van behandelingen wordt besproken.

De opleiding duurt drie jaar en beslaat drie dagen per week. Het grootste deel van de tijd worden patiënten behandeld in een CBT of in een instelling voor mensen met een beperking onder supervisie van een tandarts- gehandicaptenzorg. Indien nodig wordt samengewerkt met een orthopedagoog, arts voor verstandelijk gehandicapten (AVG) of anesthesioloog.
Instromen in de opleiding kan na goedkeuring van de Opleidingscommissie.

Specialist

In de deeltijdopleiding komt een scala aan onderwerpen aan bod. Die zorgen ervoor dat je aan het eind van de opleiding een echte specialist bent op dit vakgebied. Je wordt dan ook als gedifferentieerd tandarts geregistreerd bij de VBTGG.

Locatie

De patiëntbehandelingen tijdens de opleiding worden over het algemeen uitgevoerd in een multidisciplinaire setting in een Centrum voor Bijzondere Tandheelkunde of in een instelling voor mensen met een beperking. De opleiding is goed te combineren met je werk als algemeen practicus.

Onderwijsaanbieder

De opleidingen worden verzorgd door Stichting Bevordering Bijzondere Tandheelkunde (SBBT) te Amsterdam, onder auspiciën van de Vereniging Mondzorg voor Bijzondere Zorggroepen(VMBZ).

Kijk rechts voor belangrijke data van het huidige cursusjaar. Kijk ook hieronder (indien de inschrijving voor een activiteit al geopend is) of onder het tabblad ‘cursussen‘.

Voor meer informatie over de opleiding kunt u contact opnemen met:

Voorzitter Onderwijscommissie:

Actuele cursusaanbod

NB: soms laadt het cursusaanbod niet goed, probeer het dan na een paar minuten nog een keer.

Startdatum: zaterdag 09 maart 2024

Inhoud cursusdagIn deze cursus staat behandelplanning van diepe cariës in de kindertandheelkunde centraal, met een belangrijk focus op de stadia van cariësproces en daarbij passende behandelopties bij kinderen met diverse copingsvaardigheden. Er zijn meerdere wegen die kunnen leiden naar een goede...
1 Dagdelen
Amsterdam
7 beschikbaar
De prijs voor deze dag bedraagt:Tandartsen/Artsen/Tandprothetici EUR 520,-Mondhygiënisten: EUR 405,-Geef bij het boeken uw functie op zodat wij op de juiste manier kunnen facturen.
Startdatum: dinsdag 19 maart 2024

Informatie over deze cursus volgt z.s.m....
1 Dagdelen
27 beschikbaar
De prijs voor deze dag bedraagt:Tandartsen/Artsen/Tandprothetici EUR 525,-Mondhygiënisten: EUR 395,-Assistenten: EUR 265,-Geef bij het boeken uw functie op zodat wij op de juiste manier kunnen facturen.
Startdatum: dinsdag 25 juni 2024

...
1 Dagdelen
18 beschikbaar
De prijs voor deze dag bedraagt:Tandartsen/Artsen/Tandprothetici EUR 555,-Mondhygiënisten: EUR 415,-Assistenten: EUR 270,-Geef bij het boeken uw functie op zodat wij op de juiste manier kunnen facturen.

Aankomende Masterclasses TG:

Startdatum: woensdag 15 mei 2024

info volgt...
1 Dagdelen
20 beschikbaar
Belangstellende tandarts/arts/psycholoog € 315,-Belangstellende mondhygiënist/tandprotheticus € 215,-Belangstellenden assistent/student € 115,-

Aankomende Supervisies TG:

Momenteel zijn er geen cursussen ingepland.

Aankomende Trainingsdag TG:

Startdatum: woensdag 13 december 2023

De trainingsmiddag Tandarts Gehandicaptenzorg is op 13 december 2023 van 14.30 uur tot ongeveer 19.00 uur in ‘BCN Utrecht CS’. Het thema van deze middag is ‘LVB & Psychiatrie’. Esther van Baarda zal deze trainingsmiddag verzorgen. Bij LVB zijn er vaak meer risico’s voor de mondgezondheid ...
1 Dagdelen
Utrecht
6 beschikbaar
Cursisten TG: in opleidingsprijs inbegrepenpraktijkbegeleiders TG: € 115,-belangstellende tandartsen: € 315,-belangstellende mondhygiënisten: € 215,-belangstellende assistenten: € 115,-