Tandarts-gehandicaptenzorg

Je bent tandarts en geïnteresseerd in de behandeling van patiënten met een verstandelijke beperking? Kies dan voor een postinitiële differentiatieopleiding tot tandarts-gehandicaptenzorg.

Tandarts gehandicaptenzorg2022-03-31T10:44:35+00:00

Project Description

Tandarts gehandicaptenzorg

Je bent tandarts en geïnteresseerd in de behandeling van patiënten met een verstandelijke beperking? Kies dan voor een postinitiële differentiatieopleiding tot tandarts-gehandicaptenzorg.

Enkele honderdduizenden mensen in Nederland hebben een verstandelijke en/of lichamelijke beperking. Het gaat hier om mensen met een aangeboren of later in het leven verworven beperking. Hun mondgezondheid en mondverzorging zijn vaak niet optimaal en soms zelfs ronduit slecht.

Voor een tandheelkundige behandeling kunnen zij terecht in een Centrum voor Bijzondere Tandheelkunde, een verwijspraktijk voor Bijzondere Tandheelkunde, of een instellingspraktijk. Hier zijn kennis, faciliteiten en een multidisciplinaire samenwerking beschikbaar om de behandeling te optimaliseren.

Om mensen met een verstandelijke en/of lichamelijke beperking tandheelkundig te leren behandelen, is de postinitiële differentiatieopleiding TG opgezet.

De opleiding

Tijdens deze opleiding verwerf je kennis over specifieke (mondzorg-)problemen bij mensen met een beperking, op zowel medisch, tandheelkundig als op psychologisch gebied. Ook komen de verschillende behandelmogelijkheden aan de orde. Dit gebeurt onder andere door masterclasses en supervisie, waarbij videomateriaal van behandelingen wordt besproken.

De opleiding duurt drie jaar en beslaat drie dagen per week. Het grootste deel van de tijd worden patiënten behandeld in een CBT of in een instelling voor mensen met een beperking onder supervisie van een tandarts- gehandicaptenzorg. Indien nodig wordt samengewerkt met een orthopedagoog, arts voor verstandelijk gehandicapten (AVG) of anesthesioloog.
Instromen in de opleiding kan na goedkeuring van de Opleidingscommissie.

Specialist

In de deeltijdopleiding komt een scala aan onderwerpen aan bod. Die zorgen ervoor dat je aan het eind van de opleiding een echte specialist bent op dit vakgebied. Je wordt dan ook als gedifferentieerd tandarts geregistreerd bij de VBTGG.

Locatie

De patiëntbehandelingen tijdens de opleiding worden over het algemeen uitgevoerd in een multidisciplinaire setting in een Centrum voor Bijzondere Tandheelkunde of in een instelling voor mensen met een beperking. De opleiding is goed te combineren met je werk als algemeen practicus.

Onderwijsaanbieder

De opleidingen worden verzorgd door Stichting Bevordering Bijzondere Tandheelkunde (SBBT) te Amsterdam, onder auspiciën van de Vereniging Mondzorg voor Bijzondere Zorggroepen(VMBZ).

Kijk rechts voor belangrijke data van het huidige cursusjaar. Kijk ook hieronder (indien de inschrijving voor een activiteit al geopend is) of onder het tabblad ‘cursussen‘.

Belangrijke data

Om te lezen

Meer informatie

Voor meer informatie over de opleiding kunt u contact opnemen met:

Voorzitter Onderwijscommissie:
Hellen Blom-Reukers

Contact:
Opleidingscoördinator
020-5980580

Actuele cursusaanbod

NB: soms laadt het cursusaanbod niet goed, probeer het dan na een paar minuten nog een keer.

Startdatum: donderdag 08 december 2022

Op donderdag 8 december wordt de cursus EMB, omgaan met mensen met een meervoudige beperking, gegeven in het NBC in Nieuwegein.In deze cursus wordt kennisgemaakt met een groep bijzondere mensen. Deze mensen zijn bijzonder omdat ze gehinderd worden door een combinatie van beperkingen. Ze hebben een v
1 Dagdelen
Nieuwegein
14 beschikbaar
De prijs voor deze dag bedraagt:Tandartsen/Artsen/Tandprothetici: 500,-Mondhygiënisten: 395,-Assistenten: 250,-Geef bij het boeken de juiste functie op zodat wij op de juiste manier kunnen facturen.
Startdatum: maandag 03 oktober 2022

Maandag 3 oktober verzorgt Henk Algra weer een cursus voor ons! De cursus Stoornissen binnen het autisme spectrum is onderdeel van de opleiding Tandarts Gehandicaptenzorg (module 1.5), maar ook toegankelijk voor andere belangstellenden. Henk Algra zal u meenemen langs de geschiedenis van het denken
1 Dagdelen
Amsterdam
13 beschikbaar
Startdatum: donderdag 16 februari 2023

Voorheen de cursussen: "Workshop kunnen en aankunnen" en “Werken met kunnen en aankunnen”. Nu samengevoegd in een cursus van twee dagen. Meer info volgt.
2 Dagdelen
Amsterdam
20 beschikbaar
De prijs voor deze dag bedraagt: Tandartsen/Artsen/Tandprothetici EUR 900,- Mondhygienisten: EUR 700,- Assistenten: EUR 400,-

Aankomende Masterclasses TG:

0

Masterclass TG/ TA: Psychose

13 april 2022 in het NBC, Nieuwegein

Aankomende Supervisies TG:

(alleen voor cursisten van de opleiding TG)

0

Aankomende Trainingsdag TG:

0