Tandarts geriatrie

Heb jij affiniteit met kwetsbare ouderen en vind je het leuk om hen te behandelen?

Tandarts geriatrie2020-09-14T12:33:28+00:00

Project Description

Tandarts geriatrie

Heb jij affiniteit met kwetsbare ouderen en vind je het leuk om hen te behandelen? Kies dan voor een postinitiële differentiatieopleiding tot tandarts-geriatrie.

Begin 2010 telde Nederland ruim 2,5 miljoen 65-plussers (15% van de bevolking). Dit aantal neemt in de komende decennia bij een relatief gelijkblijvende populatie in omvang toe tot 4,2 miljoen in 2030 (24% van de bevolking). Deze groep ouderen beschikt in toenemende mate over (gedeeltelijk) natuurlijke detentie.

Er kunnen drie groepen ouderen worden onderscheiden: vitale ouderen, kwetsbare ouderen en geriatrische ouderen. Een tandarts-geriatrie is een tandarts-algemeen practicus die specifieke kennis en kunde heeft om mondzorg te verlenen aan kwetsbare ouderen en geriatrische ouderen. Deze ouderen kunnen zelfstandig wonen (al dan niet met hulp van mantelzorg) of in verpleeg- of verzorgingshuizen of vergelijkbare zorginstellingen. Kwetsbaarheid gaat doorgaans gepaard met een toenemende zorgafhankelijkheid.

Geriatrische patiënten zijn per definitie kwetsbaar. Deze ouderen zijn over het algemeen boven de 80 jaar. Andere kenmerken zijn het hebben van verschillende chronisch lichamelijke aandoeningen en gebruik van verschillende medicamenten.

Chronisch lichamelijke aandoeningen kunnen direct of indirect invloed hebben op de mondgezondheid en op de behandelbaarheid en omgekeerd kan de mondgezondheid invloed hebben op de algemene gezondheid. Dit impliceert onder andere dat de reguliere mondzorgverlening niet altijd in de gewenste omvang uitvoerbaar is. Daarom moet de mondzorgverlening worden afgestemd op de mogelijkheden van de kwetsbare oudere.

Om als tandarts de aparte kennis, attitude en vaardigheden te leren die zorg verlenen aan kwetsbare en geriatrische ouderen vergt, is de postinitiële differentiatieopleiding TG ontwikkeld.

De opleiding

Tijdens deze opleiding verwerf je kennis over de specifieke (mondzorg-)problemen en de behandeling van kwetsbare en geriatrische ouderen. Dit gebeurt onder andere door masterclasses en supervisie, waarbij videomateriaal van behandelingen wordt besproken.

De opleiding duurt drie jaar en beslaat drie dagen per week (waarvan 2 dagen praktijk en 1 dag theorie) stelt geïnteresseerde tandartsen in staat op dit terrein van de bijzondere tandheelkunde kennis en ervaring te verwerven.

Specialist

De Nederlandse Vereniging voor Gerodontologie (NVGd) heeft de opleiding erkend. De KNMT heeft in haar ledenlijst de differentiatie ‘tandarts-geriatrie’ bij de betreffende tandartsleden aangegeven.

Na afronding van de differentiatieopleiding tandarts-geriatrie beoordeelt het Consilium Gerodontologicum (NVGd) het portfolio van de cursist. Wanneer dit goed wordt bevonden wordt de titel tandarts-geriatrie verleend.’

Locatie

Het praktische gedeelte van de opleiding (opleidingsplaats) is ondergebracht in een verpleeghuis, een Centrum voor Bijzondere Tandheelkunde of een geriatrische verwijspraktijk. De opleiding is goed te combineren met je werk als algemeen practicus.

Onderwijsaanbieder

De opleidingen worden verzorgd door Stichting Bevordering Bijzondere Tandheelkunde (SBBT) te Amsterdam, onder auspiciën van de Nederlandse vereniging voor Gerodontologie (NVGd).

Om te lezen

Om te luisteren

Meer informatie

Voor meer informatie over de opleiding kunt u contact opnemen met:

Voorzitter Onderwijscommissie:
Claar Wierink

Contact:
Ilse van Druten
020-5980580

Actuele cursusaanbod

Startdatum: woensdag 10 maart 2021

De cursus ‘Schrijven van een wetenschappelijke publicatie vindt plaats vanaf 10 maart 2021 onderleiding van Annemarie van d

1 Dagdelen
16 beschikbaar
€ 150.00 p.p.
Startdatum: woensdag 7 april 2021

Woensdagavond 7 april 2021 (deel 1) en woensdagavond 21 april (deel 2) vindt de cursus ‘Veel voorkomende aandoeningen bij o

2 Dagdelen
20 beschikbaar
€ 445.00 p.p.
Startdatum: donderdag 22 april 2021

Op donderdag 22 april vindt de cursus Omgang met cognitief beperkte ouderen plaats onderleiding van Claar Wierink en Henk Alg

1 Dagdelen
Amsterdam
20 beschikbaar
€ 225.00 p.p.
Startdatum: vrijdag 23 april 2021

Op vrijdag 23 april vindt de cursus Cognitieve aandoeningen plaats van 10.00 - 16.30 uurLocatie BCN te AmsterdamInhoud volgt

1 Dagdelen
Amsterdam
20 beschikbaar
€ 445.00 p.p.

Actuele aanbod masterclasses TGe

Momenteel zijn er geen cursussen gevonden, bel naar 020-5980580 voor meer informatie

Actuele aanbod supervisie TGe

Momenteel zijn er geen cursussen gevonden, bel naar 020-5980580 voor meer informatie