Tandarts angstbegeleiding

Je bent tandarts en je wilt je graag verdiepen en specialiseren in de behandeling van patiënten met een extreme angst voor een tandheelkundige behandeling?

Tandarts angstbegeleiding2021-11-25T13:13:41+00:00

Project Description

Tandarts angstbegeleiding

Je bent tandarts of mondhygiënist en je wilt je graag verdiepen en specialiseren in de behandeling van patiënten met een extreme angst voor een tandheelkundige behandeling? Kies dan voor de postinitiële differentiatieopleiding tot tandarts- angstbegeleiding.

Een kwart van de Nederlandse bevolking is bang om naar de tandarts te gaan. Vier procent van de bevolking is zó bang voor een tandheelkundige behandeling dat die wordt vermeden of doorstaan met intense angst. Patiënten die tandheelkundige behandelingen vermijden, hebben vaak een gebit met aanzienlijke schade. Deze categorie patiënten bezoekt de reguliere tandarts niet of nauwelijks en komt uiteindelijk vaak op verwijzing terecht bij een Centrum voor Bijzondere Tandheelkunde (CBT).

De oorzaak voor de extreme angst kan een traumatische (tandheelkundige) ervaring in het verleden zijn, maar ook worden veroorzaakt door andere psychische problematiek.

Om te leren de angst van deze uitdagende patiëntencategorie te verminderen, is de postinitiële differentiatieopleiding TA ontwikkeld.

De opleiding is sinds kort ook beschikbaar voor mondhygiënisten. Neem voor meer informatie contact met ons op via: info@bt-academy.nl.

De opleiding

Tijdens deze opleiding verwerf je kennis over psychologische interventiemethoden. Hiermee is de angst van een patiënt gedragsmatig te beïnvloeden, zodat in eerste instantie behandeling in een CBT en later weer in de huispraktijk mogelijk wordt. Tevens vinden er regelmatig supervisiebijeenkomsten en masterclasses plaats, waarbij onder andere complexe casuïstiek wordt geanalyseerd en besproken.

De opleiding duurt drie jaar en beslaat drie dagen per week. Het grootste deel van de tijd worden patiënten behandeld in een CBT onder supervisie van een tandarts-angstbegeleiding. Indien nodig wordt samengewerkt met een psycholoog of anesthesioloog.
Instromen in de opleiding kan na goedkeuring van de Opleidingscommissie.

Specialist

In de deeltijdopleiding komt een scala aan onderwerpen aan bod. Die zorgen ervoor dat je aan het eind van de opleiding een echte specialist bent op dit vakgebied. Je wordt dan ook als gedifferentieerd tandarts geregistreerd bij de VBTGG.

Locatie

De patiëntbehandelingen tijdens de opleiding worden over het algemeen uitgevoerd in een multidisciplinaire setting in een Centrum voor Bijzondere Tandheelkunde. De opleiding is goed te combineren met je werk als algemeen practicus.

Onderwijsaanbieder

De opleidingen worden verzorgd door Stichting Bevordering Bijzondere Tandheelkunde (SBBT) te Amsterdam, onder auspiciën van de Vereniging tot Bevordering der Tandheelkundige Gezondheidszorg voor Gehandicapten (VBTGG).

Om te lezen

en belangrijke data

Om te luisteren

Om te bekijken

Meer informatie

Voor meer informatie over de opleiding kunt u contact opnemen met:

Voorzitter Onderwijscommissie:
prof.dr. Ad de Jongh

Contact:
Opleidingscoördinator
020-5980580

Actuele cursusaanbod

Startdatum: vrijdag 4 februari 2022

Op 4 februari en 11 maart 2022 vindt de tweedaagse cursus ‘Socratische dialoog in de tandheelkunde’ plaats, in het NBC in Nieuwegein. Deze cursus is een onderdeel van de tweede theoretische module van de opleiding tot tandarts-angstbehandeling en de opleiding tot tandarts-gehandicaptenzorg. Ook

2 Dagdelen
Nieuwegein
3 beschikbaar
Mondhygiënisten € 700,-
Startdatum: woensdag 16 maart 2022

woensdag 16 & donderdag 17 maart 2022, NBC CongrescentrumPsychische problemen komen frequent voor. Structureel voldoet zo’n kwart van alle Nederlanders aan alle kenmerken van een psychische stoornis en ongeveer veertig procent van alle mensen heeft er al eens in zijn leven mee te maken gehad. Tand

2 Dagdelen
Nieuwegein
10 beschikbaar

Dit is momenteel nog niet ingepland.

Actuele aanbod supervisies TA

Dit is momenteel nog niet ingepland.

Actuele aanbod Masterclasses TA

Startdatum: woensdag 16 februari 2022

Op woensdag 16 februari 2022 zal de Masterclass TA ‘Eetstoornissen’ worden gehouden in het ACTA gebouw in Amsterdam, van 14.30 tot 19.30 uur.Annemarie van Elburg, (kinder- & jeugd-)psychiater en hoogleraar Eetstoornissen, verzorgt tijdens deze masterclass een presentatie over eetstoornissen en d

1 Dagdelen
Amsterdam
9 beschikbaar
Belangstellende tandarts/arts/psycholoog € 245,-Belangstellende mondhygiënist/tandprotheticus € 195Praktijkbegeleiders: € 145Belangstellenden assistent/student € 85
Startdatum: woensdag 13 april 2022

Op 13 april 2022 is er een ‘combi Masterclass’ voor de opleidingen Tandarts Angstbegeleiding en Tandarts Gehandicaptenzorg, met het onderwerp 'Psychose'. Dit is tevens een 'afstudeer Masterclass'. Paul de Bont, klinisch psycholoog en onderzoeker, verzorgt tijdens deze master

1 Dagdelen
Nieuwegein
15 beschikbaar
Belangstellende tandarts/arts/psycholoog € 245,-Belangstellende mondhygiënist/tandprotheticus € 145,-Belangstellenden assistent/student € 85,-