Bekijk opleiding

Bekijk hier de details van deze opleiding en boek meteen als je dat wil

Cursus TGe: Reumatische aandoeningen en mondgezondheid

Beschikbare plaatsen: 7
€500.00 per persoon

Vrijdag 24 maart 2023 van 10.00 - 16.00 uur vindt de cursus ‘Reumatische aandoeningen en mondgezondheid’ plaats in het ACTA gebouw in Amsterdam (ovb). Deze cursus is een onderdeel van de opleiding tot tandarts-geriatrie (module IV.5) en ook toegankelijk voor belangstellenden van de geriatrische tandheelkunde. Corine van Vliet en Anna Kroese zullen hier een presentatie geven, ook wordt er casuistiek behandeld.

Samenvatting presentatie Anna Kroese:
‘Reumatoïde artritis en het orofaciale stelsel’
Een van de meest voorkomende reumatische aandoeningen is reumatoïde artritis. Deze aandoening kent verschillende raakvlakken met de tandheelkunde. Zo bestaat er een associatie met parodontitis, kan mondhygiëne worden bemoeilijkt door pijnlijke handen en kan ook het kaakgewricht worden aangedaan. Verder laat onderzoek zien dat er aanwijzingen zijn voor een rol voor orale bacteriën bij het ontstaan van reumatoïde artritis. Tijdens deze presentatie komen al deze aspecten aan bod.


Samenvatting Corine van Vliet:
'Raakvlakken tandheelkunde en reumatologie'
Reumatologie is een breed vakgebied. Reumatische aandoeningen komen voor bij mensen van jong tot oud en allerhande achtergronden, van verleden tot heden. Reuma is niet een ziekte maar een verzamelnaam van diverse aandoeningen die betrekking hebben op het houdings- en bewegingsapparaat. Bij deze presentatie zal de nadruk liggen op reumatische aandoeningen waarbij inflammatie een rol speelt. Maar wat is inflammatie, wanneer is er sprake van een auto-immuunziekte, wat zijn symptomen van artritis? Na verdieping van deze begrippen volgen er diverse voor beelden van reumatische aandoeningen zoals reumatoide artritis, spondylartropathie, jicht, septische dan wel reactieve artritis. Soms is er sprake van een systeemziekte oftewel een chronische auto-immuunziekte, waarbij ook inflammatie van diverse organen en weefsels is. Dit zijn vaak ernstige aandoeningen met veel ziektelast en complicaties. Besproken zullen worden SLE, systemische sclerose, syndroom van Sjogren en M. Behcet. In de reumatologie wordt bij de behandeling gebruikt gemaakt van nsaid’s, corticosteroiden, DMARD’s en biologicals.


Curriculum Vitae:
Drs. C.A.M. (Corine) van Vliet werkt als reumatoloog in de Sint Maartenskliniek locatie Woerden. Ze heeft haar opleiding reumatologie gedaan in VuMC te Amsterdam en die afgerond in 2010. Haar subspecialisatie is echografie van het musculoskeletaal systeem.


Dr. J.M. (Anna) Kroese volgde haar opleiding tot tandarts aan het Academisch Centrum voor Tandheelkunde Amsterdam (ACTA). Ook heeft zij in 2021 de differentiatie opleiding tot tandarts-geriatrie afgerond en is zij nu als tandarts werkzaam in het verpleeghuis. Daarnaast is zij aan ACTA gepromoveerd op het proefschrift getiteld The orofacial system in early rheumatoid arthritis and individuals at risk - a window of opportunity for interprofessional collaboration, waarvoor zij onderzoek deed naar verschillende aspecten van het raakvlak tussen reumatoïde artritis en de tandheelkunde.

De prijs voor deze dag bedraagt:
Tandartsen/Artsen/Tandprothetici € 500,-
Mondhygiënisten: € 395,-
Assistenten: € 250,-

Inschrijven voor deze cursus

Bedrijf/organisatie of particulier?

Persoonsgegevens

Deelnemer


Velden met * zijn verplicht voor het op de juiste manier verwerken van jouw aanvraag.


Details van cursus


Cursus details

Cursus
Cursus TGe: Reumatische aandoeningen en mondgezondheid
Labels
Plaatsen vrij
7
Prijs
€500.00 p/p ex. BTW
Duur
1 Dagdelen
Locatie
Startdatum
vrijdag 24 maart 2023