Bekijk opleiding

Bekijk hier de details van deze opleiding en boek meteen als je dat wil

Masterclass TA: de medicatie gerelateerde droge mond

Beschikbare plaatsen: 11
€315.00 per persoon

Masterclass TA op vrijdag 11 oktober 2024 van 13.00 – 17.00 uur in Aristo Amsterdam Sloterdijk.

Het gebruik van medicijnen neemt in Nederland al jaren toe. Dit betekent dat mondzorgprofessionals ook steeds meer te maken zullen krijgen met de bijwerkingen van medicijnen, die merkbaar zijn in de mond. In deze masterclass zal Derk Jan Jager u bijscholen over speeksel, de invloed van medicatie daarop en de gevolgen van deze invloed.
Een lezing die interessant is voor iedereen die patiënten behandelt die medicijnen gebruiken, zowel uit de bijzondere tandheelkunde als uit de algemene praktijk

Korte omschrijving presentatie:
De medicatie gerelateerde droge mond

Er zijn ongeveer 800 medicijnen die als bijwerking een verlaging van de speekselvloed of een verandering van de speekselsamenstelling kunnen hebben. De kans hierop neemt toe naarmate men meer medicijnen gaat gebruiken. Door verlaging van de speekselvloed of verandering van de samenstelling van het speeksel kan er een (gevoel van) droge mond (hyposalivatie en/of xerostomie) ontstaan. Een verandering in de samenstelling van het speeksel of een gebrek aan speeksel verhoogt het cariësrisico, wat resulteert in een aantasting van het gebit met toegenomen verlies van tanden en kiezen tot gevolg. Verder kunnen zij last hebben van tanderosie, verlies van smaak, schimmelinfecties, moeilijkheden met praten en mondbranden. Dit heeft een negatieve impact op de kwaliteit van leven. Dergelijke problemen kunnen ook voorkomen bij andere patiënten met drogemondklachten.

In deze presentatie bespreekt dr. Derk Jan Jager de kenmerken van medicatie gerelateerde hyposalivatie/xerostomie en de gevolgen voor de mond. Tevens leer je hoe achterhaald kan worden of een patiënt last heeft van hyposalivatie of xerostomie en hoe een speekselonderzoek in de praktijk moet worden uitgevoerd. Vervolgens komt aan de orde wat mondzorgverleners kunnen doen om drogemondklachten te verlichten en hoe je de mond van de patiënt zo gezond als mogelijk kunt houden. Helaas ontstaan er vaak vroeg of laat grote tandheelkundige problemen. Welke opties zijn er dan nog? Aan de hand van aansprekende casuïstiek worden deze opties besproken.

C.V.
Dr. Derk Jan Jager is tandarts-maxillofaciale prothetiek en prothetisch-restauratief tandarts en hij behandelt veel patiënten met extreme drogemondklachten. Hij werkt op de afdeling Mondziekten, Kaak- en Aangezichtschirurgie van het Amsterdam UMC als assistent professor waar hij onder andere onderzoek doet naar het succes van tandimplantaten en verlichting van de drogemondklachten bij patiënten met het syndroom van Sjögren. Verder verzorgt hij ook bij SBT het ‘Speekselspreekuur’ waar patiënten met uiteenlopende speekselgerelateerde klachten gezien worden.

tandarts/arts/psycholoog € 315,-
mondhygiënist/tandprotheticus € 215,-
praktijkbegeleider TA € 155,-
assistent/student € 115,-

Inschrijven voor deze cursus

Bedrijf/organisatie of particulier?

Persoonsgegevens

Deelnemer


Velden met * zijn verplicht voor het op de juiste manier verwerken van jouw aanvraag.


Details van cursus


Cursus details

Cursus
Masterclass TA: de medicatie gerelateerde droge mond
Labels
Plaatsen vrij
11
Prijs
€315.00 p/p incl. BTW
Duur
1 Dagdelen
Locatie
Amsterdam
Startdatum
vrijdag 11 oktober 2024