Tandarts angstbegeleiding

Je bent tandarts en je wilt je graag verdiepen en specialiseren in de behandeling van patiënten met een extreme angst voor een tandheelkundige behandeling?

Tandarts angstbegeleiding

Je bent tandarts of mondhygiënist en je wilt je graag verdiepen en specialiseren in de behandeling van patiënten met een extreme angst voor een tandheelkundige behandeling? Kies dan voor de postinitiële differentiatieopleiding tot tandarts- angstbegeleiding.

Een kwart van de Nederlandse bevolking is bang om naar de tandarts te gaan. Vier procent van de bevolking is zó bang voor een tandheelkundige behandeling dat die wordt vermeden of doorstaan met intense angst. Patiënten die tandheelkundige behandelingen vermijden, hebben vaak een gebit met aanzienlijke schade. Deze categorie patiënten bezoekt de reguliere tandarts niet of nauwelijks en komt uiteindelijk vaak op verwijzing terecht bij een Centrum voor Bijzondere Tandheelkunde (CBT).

De oorzaak voor de extreme angst kan een traumatische (tandheelkundige) ervaring in het verleden zijn, maar ook worden veroorzaakt door andere psychische problematiek.

Om te leren de angst van deze uitdagende patiëntencategorie te verminderen, is de postinitiële differentiatieopleiding TA ontwikkeld.

De opleiding is sinds kort ook beschikbaar voor mondhygiënisten. Neem voor meer informatie contact met ons op via: info@bt-academy.nl.

De opleiding

Tijdens deze opleiding verwerf je kennis over psychologische interventiemethoden. Hiermee is de angst van een patiënt gedragsmatig te beïnvloeden, zodat in eerste instantie behandeling in een CBT en later weer in de huispraktijk mogelijk wordt. Tevens vinden er regelmatig supervisiebijeenkomsten en masterclasses plaats, waarbij onder andere complexe casuïstiek wordt geanalyseerd en besproken.

De opleiding duurt drie jaar en beslaat drie dagen per week. Het grootste deel van de tijd worden patiënten behandeld in een CBT onder supervisie van een tandarts-angstbegeleiding. Indien nodig wordt samengewerkt met een psycholoog of anesthesioloog.
AanmeIden kan door middel van een cv en motivatiebrief te sturen naar: info@bt-academy.nl.
Instromen in de opleiding kan na goedkeuring van de Opleidingscommissie.

Specialist

In de deeltijdopleiding komt een scala aan onderwerpen aan bod. Die zorgen ervoor dat je aan het eind van de opleiding een echte specialist bent op dit vakgebied. Je wordt dan ook als gedifferentieerd tandarts geregistreerd bij de VMBZ.

Locatie

De patiëntbehandelingen tijdens de opleiding worden over het algemeen uitgevoerd in een multidisciplinaire setting in een Centrum voor Bijzondere Tandheelkunde. De opleiding is goed te combineren met je werk als algemeen practicus.

Onderwijsaanbieder

De opleidingen worden verzorgd door Stichting Bevordering Bijzondere Tandheelkunde (SBBT) te Amsterdam, onder auspiciën van de Vereniging Mondzorg voor Bijzondere Zorggroepen (VMBZ).

Kijk rechts voor belangrijke data van het huidige cursusjaar. Kijk ook hieronder (indien de inschrijving voor een activiteit al geopend is) of onder het tabblad ‘cursussen‘.

Voor meer informatie over de opleiding kunt u contact opnemen met:

Voorzitter Onderwijscommissie:

Actuele cursusaanbod

Momenteel zijn er geen cursussen ingepland.

Actuele aanbod Masterclasses TA:

Startdatum: vrijdag 11 oktober 2024

Met Derk Jan Jager, over
1 Dagdelen
15 beschikbaar
tandarts/arts/psycholoog € 315,-mondhygiënist/tandprotheticus € 215,-praktijkbegeleider TA € 155assistent/student € 115,-

Actuele aanbod supervisies TA:

Momenteel zijn er geen cursussen ingepland.