Tandarts geriatrie

Heb jij affiniteit met kwetsbare ouderen en vind je het leuk om hen te behandelen?

Tandarts geriatrie2021-09-06T12:51:40+00:00

Project Description

Tandarts geriatrie

Heb jij affiniteit met kwetsbare ouderen en vind je het leuk om hen te behandelen? Kies dan voor een postinitiële differentiatieopleiding tot tandarts-geriatrie.

Begin 2010 telde Nederland ruim 2,5 miljoen 65-plussers (15% van de bevolking). Dit aantal neemt in de komende decennia bij een relatief gelijkblijvende populatie in omvang toe tot 4,2 miljoen in 2030 (24% van de bevolking). Deze groep ouderen beschikt in toenemende mate over (gedeeltelijk) natuurlijke detentie.

Er kunnen drie groepen ouderen worden onderscheiden: vitale ouderen, kwetsbare ouderen en geriatrische ouderen. Een tandarts-geriatrie is een tandarts-algemeen practicus die specifieke kennis en kunde heeft om mondzorg te verlenen aan kwetsbare ouderen en geriatrische ouderen. Deze ouderen kunnen zelfstandig wonen (al dan niet met hulp van mantelzorg) of in verpleeg- of verzorgingshuizen of vergelijkbare zorginstellingen. Kwetsbaarheid gaat doorgaans gepaard met een toenemende zorgafhankelijkheid.

Geriatrische patiënten zijn per definitie kwetsbaar. Deze ouderen zijn over het algemeen boven de 80 jaar. Andere kenmerken zijn het hebben van verschillende chronisch lichamelijke aandoeningen en gebruik van verschillende medicamenten.

Chronisch lichamelijke aandoeningen kunnen direct of indirect invloed hebben op de mondgezondheid en op de behandelbaarheid en omgekeerd kan de mondgezondheid invloed hebben op de algemene gezondheid. Dit impliceert onder andere dat de reguliere mondzorgverlening niet altijd in de gewenste omvang uitvoerbaar is. Daarom moet de mondzorgverlening worden afgestemd op de mogelijkheden van de kwetsbare oudere.

Om als tandarts de aparte kennis, attitude en vaardigheden te leren die zorg verlenen aan kwetsbare en geriatrische ouderen vergt, is de postinitiële differentiatieopleiding TG ontwikkeld.

De opleiding

Tijdens deze opleiding verwerf je kennis over de specifieke (mondzorg-)problemen en de behandeling van kwetsbare en geriatrische ouderen. Dit gebeurt onder andere door masterclasses en supervisie, waarbij videomateriaal van behandelingen wordt besproken.

De opleiding duurt drie jaar en beslaat drie dagen per week (waarvan 2 dagen praktijk en 1 dag theorie) stelt geïnteresseerde tandartsen in staat op dit terrein van de bijzondere tandheelkunde kennis en ervaring te verwerven.

Specialist

De Nederlandse Vereniging voor Gerodontologie (NVGd) heeft de opleiding erkend. De KNMT heeft in haar ledenlijst de differentiatie ‘tandarts-geriatrie’ bij de betreffende tandartsleden aangegeven.

Na afronding van de differentiatieopleiding tandarts-geriatrie beoordeelt het Consilium Gerodontologicum (NVGd) het portfolio van de cursist. Wanneer dit goed wordt bevonden wordt de titel tandarts-geriatrie verleend.’

Locatie

Het praktische gedeelte van de opleiding (opleidingsplaats) is ondergebracht in een verpleeghuis, een Centrum voor Bijzondere Tandheelkunde of een geriatrische verwijspraktijk. De opleiding is goed te combineren met je werk als algemeen practicus.

Onderwijsaanbieder

De opleidingen worden verzorgd door Stichting Bevordering Bijzondere Tandheelkunde (SBBT) te Amsterdam, onder auspiciën van de Nederlandse vereniging voor Gerodontologie (NVGd).

Om te lezen

Om te luisteren

Meer informatie

Voor meer informatie over de opleiding kunt u contact opnemen met:

Voorzitter Onderwijscommissie:
Claar Wierink

Contact:
Opleidingscoördinator
020-5980580

Actuele cursusaanbod

Startdatum: dinsdag 21 september 2021

De online cursus Cognitieve aandoeningen-Delier wordt gegeven op dinsdag 21 september 2021 van 19.00-21.00 via Zoom. De cursus bestaat uit een lezing door Professor dr. Sophia E.J.A. de Rooij, specialist op het gebied van delier. Zij zal tijdens haar lezing stil staan bij normale cognitie en abnorma

1 Dagdelen
20 beschikbaar
€ 150.00 p.p.
De prijs voor deze avond bedraagt voor alle deelnemers € 150,-
Startdatum: woensdag 17 november 2021

De cursus 'Neurodegeneratieve aandoeninen - Ziekte van Parkinson en Mondgezondheid, wordt op woensdag 17 november van 09.30 tot 17.00 uur gegeven in BCN, Amsterdam Arena.De cursus bestaat uit een lezing van prof. dr. Vincent Odekerken, neuroloog en een lezing van drs. Marjolein van Stiphout, ta

1 Dagdelen
27 beschikbaar
€ 395.00 p.p.
De prijs voor deze dag bedraagt:Tandartsen/Artsen/Tandprothetici € 395,-Mondhygiënisten: € 350,-Assistenten: € 150,-
Startdatum: woensdag 8 december 2021

De cursus ‘Palliatieve zorg’ wordt gehouden op woensdag 8 december as. van 13.30 tot 16.30 uur bij Acta, Amsterdam. Deze cursus is een onderdeel van de opleiding tot tandarts-geriatrie maar ook toegankelijk voor belangstellenden van de geriatrische tandheelkunde. De cursus staat onder leiding v

1 Dagdelen
12 beschikbaar
€ 275.00 p.p.
De prijs voor deze cursus bedraagt:Tandarts/arts/psycholoog € 275,‐Mondhygiënist/tandprotheticus € 170,‐Assistent/student € 70,‐

Actuele aanbod masterclasses TGe

MC TA/TG/TGe 6 oktober. Zie onder ‘cursussen’.

Momenteel zijn er geen cursussen gevonden, bel naar 020-5980580 voor meer informatie

Actuele aanbod supervisie TGe

Startdatum: woensdag 24 november 20211 Dagdelen
3 beschikbaar
€ 0.00 p.p.